А ти какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“ – дежурният въпрос,

...
А ти какъв искаш да станеш, когато пораснеш?“ – дежурният въпрос,
Коментари Харесай

Бебешка снимка на Григор стана хит в интернет

„ А ти какъв искаш да станеш, когато пораснеш? “ – дежурният въпрос, който получавахме, когато бяхме деца. Независимо в коя точка на света се намира, всеки от нас изстрелваше отговори. Импулсивни, същински, неосъзнати.

Този въпрос са получавали и те. Онези непознати първенци на тениса в годините обратно.  Тогава, когато тенисът и успехите не са били всичко.

Те също са били деца.

Да. Много преди да се качат на огромната сцена, преди да се впуснат в следващата битка – те също са били деца. В техните усмивки също са липсвали по няколко зъба. Те също са имали кофти прически. Защото те също са били деца, а тъкмо това прави очарованието на детството още по-запомнящо се, споделя bTV.

Много преди да се трансфорат в огромни първенци, те са били просто елементарни деца. Деца с фантазии и още по-големи гении, зад които стои доста работа и най-много обич към играта.

Предлагаме ви да се насладите на детските фотоси на тогавашните непознатите първенци. Снимки, в които се е скрило друго време, а оттова намига очарованието на позабравените случки. Далеч, надалеч преди да се озоват в светлините на  “Род Лейвър Арина ”  или на " Филип Шатрие.

 2111547774.jpg

„ Бейби  Григор ”  преди „ Бейби Фед ”

Той е ентусиазъм и образец. За доста. По целия свят.

Талант и труд. По доста и от двете. Превърнали го в най-хубавия български тенисист.

Впечатляващите му качества му „ печелят ” прозвището „ Бейби Фед ”. Но доста преди „ Бейби Фед ” - той е просто Григор.

Григор, който стъпва на 3-годишна възраст на корта. Точно на толкоз хваща първата ракета. На „ сериозната ” възраст от 5 години той към този момент играе постоянно в родния си град. Баща му Димитър Димитров е първият треньор на бъдещия първенец.

Баща му го учи на всичко. На всеки удар, на всяко придвижване. На всичко.

Докато са на кортовете, те са треньор и играч. Нищо повече. Точно това го построява като състезател. Държи се с него наедно с всяко хлапе, което е на корта. Често гони личният си наследник от тренировки.  Без недомлъвки и оправдания, а само с дейтсвия.

 2111547776.jpg

Неудържима – едно от другите  имена на Мария Шарапова. Такава е тя в живота. Не единствено през днешния ден, а още от дребна. Много преди огромни триумфи, нейният път не стартира с победи на Уимбълдън, а в Сочи. Там, едвам четиригодишна, хваща ракетата с изумителна централизация. Започва със сляпата и непоколебима религия на татко ѝ - Юрий, че щерка му ще бъде номер едно в света. Родителите й безусловно я поддържат. Баща и щерка потеглят дружно в гонене на фантазиите. Двамата идват в Америка единствено със седемстотин $ в джоба, само че това не ги отхвърля в похода към върха. Тя попива. Попива всичко, което и демонстрират. Усвоява удари, които и до ден сегашен не са ясни на доста тенисисти.

 2111547778.jpg

„ Маестрото ” преди да се трансформира в вълшебник

Тенис ракетата не е първото нещо, което хваща. Обичал да се любува на хубостта на играта. Така – един път попаднала в ръката му, в никакъв случай повече не съумява да я пусне.

Идва от семейство, в което спортът е единствено развлечение, а тенисът е просто пристрастеност.Семейна пристрастеност, която сплотява семейство Федерер в свободното време. Нито родителите му, нито сестра му показвали  специфични умения в аристократичната игра. Той обаче обичал играта. Обичал да следи своя неосъществим състезателен воин – Борис Бекер, а когато той се отхвърля сълзите мъчно се скриват.

Като младеж има голям брой плакати в стаята си на своите кумири в живота.Шакийл О`Нийл, Майкъл Джордан, Стефан Едберг, Борис Бекер са единствено част от облиците, красяли стаята му. Без да осъзнава, че след време и той ще бъде като тях. Поне като тях. Геният. Магьосникът с ракета в ръка.

 2111547779.jpg

Сестрите Уилямс – ера е женския тенис

Още от дребни вършат блестящо усещане. Несравнимо изпъкват над съперничките, а тенис ракетата се трансформира в най-любимата играчка. Още преди да стигнат до юношеските си години, сестрите притеглят вниманието. Не единствено на експертите, а на всички. Получават оферти  от компании за спортни артикули и предложения за влиятелни тенис лагери.  Баща им обаче взима фрапантно решение. Той стопира изявите на дъщерите си на юношеските тенис шампионати. Решение, което шокира. Но той желае те да се концентрират върху образованието. Да не прибързват и да не изпреварват своето време.

Интересно идва, че още преди своето раждане, те към този момент са били закърмени с тенис. Баща им купува множество книги и видеокасети, от които да учи. Той и неговата брачна половинка се впускат в непознатите води на тениса. Поставят основите в тениса, с цел да може по-късно да трансформира дъщери си в непобедимите. Непобедимите сестри на корта.

 2111547781.jpg

Рафаел Надал – сред тениса и футбола

Спортист. Още със самото раждане, бъдещето на дребния Надал е предопределено.Ще бъде състезател. Спортът ще бъде с топка. Въпросът е дали ще бъде футболна или дребна жълто-зеленикава.  Предстои конфликт сред двамата чичовци - Мигел Ангел и Тони. Футболът против тениса. Битката за чичо Мигел изглежда обречена. Тенисът надвива. Обучен от чичо си Тони лявата ръка вече е по-силната, макар че е десничар.

 2111547783.jpg

Кей преди  Кей Нишикори

Тих. Срамежлив – подобен е Кей, като дребен. Не обича доста да приказва, все пак печели на всички места. Впуска се в доста провокации преди да открие тениса. Преминава през футбола, плуването и пианото, до момента в който стигне го обичаната игра. Родителите му считат, че една година в детството се равнява на 10 години на възрастен. Именно по тази причина е доста значимо детето им да претърпява доста страсти с детските си години. Да впуска в непознати води и натрупа скъп опит.

Фантомът Хьонг Чун

Най-изненадващото име измежду полуфиналистите в Откритото състезание на Австралия е това на Хьонг Чун. 20-годишното момче, което носи очила с 20 диоптъра и страда от мощен астигматизъм от дете, е първият кореец в историята на тениса, достигнал до огромната четворка на шампионат от Големия шлем.

 2111547792.jpg

Чун е странна птица и е цяло знамение, че се сдобихме с негова фотография от детството. По простата причина, че няма профили в обществените мрежи и страни от медийното внимание. Освен с очилата, с които не се разделя, Чун носи и шини, които напълно му придават тип на шампион от олимпиада по математика и физика. Хване ли ракета в ръка обаче, тежко ви. Всички изтръпват, а Новак Джокович несъмнено още се стряска на сън след кошмара, претърпян в Мелбърн.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР